Voetreflexmassage

Voetreflextherapie  Voetreflex Behandeling

Als je geïnteresseerd bent in een voetreflexbehandeling dan kan dat op verschillende manieren gegeven worden:

  • alleen voetreflexbehandeling (hierbij worden de verschillende reflexzones op beide voeten behandeld en de verschillende meridianen op beide onderbenen)
  • voetreflexbehandeling met gezichtsbehandeling (hierbij worden de meridiaanpunten op je hoofd behandeld)
  • voetreflexbehandeling en ooracupunctuur (hierbij worden de acupunctuurpunten op je oor behandeld)

Al deze vormen kan in een afspraak van een uur. Geef bij het maken van de afspraak aan voor welke vorm jij een voorkeur voor hebt. Daarnaast zal ik je advies geven over welke combinatie ik bij jou de voorkeur aan geef.

Voetreflex behandeling is kort gezegd:  het stimuleren van jouw lichaam om weer in balans te komen d.m.v. drukpunten massage op je voeten en je onderbenen en indien nodig kunnen de drukpunten op je armen en handen ook meegenomen worden.

Realiseer je dat je klacht(en) een langere voorgeschiedenis hebben. Voetreflex heeft effect op een wat langere termijn, dat komt omdat jouw lichaam tijd nodig heeft om weer in balans te komen.

Als je bij mij een voetreflexbehandeling krijgt, dan richt ik mij op de reflexzones onder de voeten, de meridianen van voeten en onderbenen, meridianen van hoofd en meridianen van handen en armen. Ook kan ooracupunctuur toegevoegd worden aan de behandeling.

Alle onderdelen vallen onder de term: reflexzonetherapie. Deze wordt door de zorgverzekeraar vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Kijk voor meer info in je zorgpolis.

Voetreflexbehandeling kent een lange geschiedenis. Via onderstaande link kan je meer hierover lezen: wikipedia.org/wiki/Reflexologie . Daarnaast zijn er nog meer sites waar verteld wordt over de geschiedenis.

Waarom een Voetreflexbehandeling

De voetreflexbehandeling is complementaire zorg. De voetreflexbehandeling ondersteunen het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam, ze kunnen niet de reguliere geneeswijzen vervangen. Kunnen deze wel ondersteunen. Ik adviseer je om als je onder behandeling bent bij een specialist, met deze te overleggen of je voetreflexbehandeling kan ontvangen of niet.

Voetreflexbehandeling kan voor veel klachten ingezet worden. Als eerste kijk ik naar je fysieke klachten. Heb je bijvoorbeeld obstipatie, dan zal ik zeker vragen naar wat je eet en hoeveel vocht je drinkt. Eet je voldoende vezels en vet? Heb je een stressvol leven? Al deze zaken zijn van invloed op je klachten.

Als tweede kijk ik naar mogelijke achterliggende oorzaken. Wat heb jij in je leven mee gemaakt en wat maak jij nu in je leven mee, wat heeft dat voor indruk bij jou achtergelaten? Heb jij die gebeurtenissen verwerkt of zijn die nog van invloed op je leven? Als je wilt kunnen we hier samen naar kijken. Ik ben geen psycholoog maar wel gediplomeerd coach.

Voetreflexbehandeling brengt je aandacht vanuit je hoofd weer je lichaam in, je voelt je daarna ontspannen. Je bent je weer meer bewust geworden van jouw lichaam.

Wij zijn in Nederland niet zo bezig met onze voeten, we lopen er op en we kopen er schoenen voor. Als je kijkt waar je de hele dag met je aandacht ben, dan is dat of bij de ander of je bent bezig met denken, analyseren of beoordelen. Denken over zaken die je al gedaan hebt of nog gaat doen.

Tijdens de voetreflexbehandeling druk ik op verschillende punten op en onder je beide voeten en je onderbenen. Die drukpunten staan in verbinding met de verschillende organen in je lichaam en meridianen. Voetreflexbehandeling geneest niet, maar stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam richting genezing. Organen worden beter doorbloed en kunnen zo sneller hun afvalstoffen kwijt aan je bloedsomloop en lymfesysteem. Tijdens deze behandeling maak ik gebruik van olie.

Te behandelen aandoeningen

Voetreflexbehandeling richt zich op je klachten. Hieronder volgt een lijst met verschillende klachten. Deze lijst is niet volledig, de lijst zal anders veel te lang worden. Zit jouw klacht er niet bij, dan kan je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om jouw klacht te bespreken.

  • Hoofdpijn / migraine
  • Schouder / nekklachten
  • Lage rugklachten
  • Depressie
  • Burn-out
  • Menstruatieklachten / hormonale klachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Stress / burn-out
  • Chronische vermoeidheid
  • (Hoog)Sensitiviteit
  • Tinnitis

Behandelingen

De eerste keer dat je komt is er een intakegesprek. De lengte hiervan is afhankelijk van waar jij last van hebt en wat je ziektes / klachten zijn. In dit intakegesprek vraag ik naar een aantal zaken, zoals klachten, allergie, medicijngebruik, voorgeschiedenis en leefstijl. Daarna krijg je een voetreflex behandeling die afgestemd is op jouw klacht(en).

Er wordt een dossier van jou bijgehouden. Jij kan ten alle tijden jouw dossier in zien. Indien gewenst kan je er een kopie van maken.

Elke afspraak voor een voetreflexbehandeling duurt een uur. In dat uur wordt een deel van de tijd besteed aan gesprek. Het grootste gedeelte (ongeveer 45 minuten) wordt besteed aan de voetreflexbehandeling.

Kwaliteitseisen

Vanuit de beroepsvereniging zijn er verschillende kwaliteitseisen waar ik als voetreflextherapeut aan moet voldoen.

  • Dossier: het dossier bestaat uit een intakeformulier,  een behandelplan en een rapportage. Indien je iets wilt veranderen in de rapportage dan kan je dat altijd aangeven.
  • Privacy: wat er in de praktijkruimte besproken wordt, blijft tussen jou en mij. De aantekeningen in je dossier, zijn voor jou in te zien. Ik bewaar ze achter slot (en grendel).
  • Klachten behandeling. Ben je niet tevreden over de behandeling, dan stel ik het erg op prijs om dat direct van jou zelf te horen. Van jouw ervaring kan ik weer leren en zo mijn dienstverlening verbeteren. Er is ook een mogelijkheid om via de beroepsvereniging een klacht in te dienen. Zie hiervoor fagt.org/complaints
  • Hygiëne: Zelf zorg ik dat zowel de praktijkruimte als ik schoon en opgeruimd zijn. Ik verwacht van mijn klanten dat zij dezelfde hygiëne regels hanteren.
  • Kwaliteit: Voor mij is het van belang dat ik een kwalitatief hoge voetreflexbehandeling geeft, die aansluit bij jouw behoefte.  Na het volgen van een drie jarige opleiding, die ik afgerond heb met een diploma, volgt ik per jaar drie of vier bijscholingsdagen en heb ik een aantal keren per jaar intervisie met andere voetreflextherapeuten.
  • Het FAGT  is een beroepsvereniging voor o.a. voetreflextherapeuten. Op de website vindt je de richtlijnen (privacyreglement, klachtenreglement, huishoudelijk regelement, enquête) waar ik mij aan houd.
  • Op fagt.org/compensations  vind je een lijst met zorgverzekeraars die afhankelijk van je aanvullende zorgpakket, de voetreflexbehandeling geheel of gedeeltelijk vergoeden. Je krijgt na de behandeling een nota die je kan indienen bij je zorgverzekering. De ontspannende voetmassage wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
  • De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is bij mij bekend.
  • Kamer van koophandel. Ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het nummer van mijn inschrijving vind je op de nota.

Bij de meeste voetreflexbehandelingen wordt er amandelolie gebruikt. Ben je hier allergisch voor, geef dat dan voor de behandeling bij mij aan. Dan kan ik druivenpitolie gebruiken.

Heb je klachten en wil je voor een voetreflexbehandeling komen, dan is het voor mij als eerste van belang dat je met je klachten bij je huisarts of een specialist bent geweest. Voetreflexbehandeling is complementaire zorg.  Als eerste zullen fysieke oorzaken uitgesloten moeten worden. Voetreflexbehandeling is geen vervanging van de reguliere geneeswijze. Kan prima aanvullend zijn.

Contra-indicaties voor voetreflexmassage

Er zijn een aantal indicaties waardoor je geen voetreflexbehandeling mag ontvangen:

  • Alle vormen van kanker, Je kan dan wel een ontspanningsmassage ontvangen, maar geen behandeling. De voetreflexbehandeling kan de reguliere behandeling beïnvloeden. Wetenschappelijk bewijs is hiervoor nog niet geleverd.
  • Trombosebeen;
  • Gebroken been of voet;
  • Schimmelinfectie of zwemmerseczeem op je voeten;
  • Hoge koorts;
  • Uitputting.

De opleiding tot voetreflextherapeut heb ik  bij Sonnevelt opleidingen gevolgd. Via de volgende link kan je meer hierover lezen:  Sonneveltopleiding. Deze HBO opleiding duurde 3 jaar. We hebben zowel fysieke als energetische massages geleerd en het laatste jaar werd er veel aandacht gegeven aan de therapeut in ons. Als met al een gedegen opleiding die mij veel heeft gebracht.