Behandeling van slaapproblemen

Slaap

Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin je lichaam en geest tot rust komen, je spieren ontspannen, hartslag en ademhaling vertragen en er is bewustzijnsverlaging. Het is een eerste levensbehoefte. Heb je problemen met slapen dan heeft dat directe gevolgen voor jouw functioneren op de dag. De meeste volwassenen slapen tussen de 7 en 9 uur per nacht. Vrouwen slapen helaas minder goed dan mannen.

Slaapcyclus

Elke cyclus duurt ongeveer anderhalf uur. Per nacht heb je meestal 5 cycli. Het eerste deel van de nacht is voor fysiek herstel. Deze fase wordt ook wel de kernslaap genoemd. Het tweede deel van de nacht is voor mentale deel. De REM slaap is meer in het tweede deel van de nacht. De REM slaap is om het werkgeheugen te ordenen en leeg te maken.

De zwarte streepjes is de fases van de REM slaap. De 1 t/m 4 zijn de dieptefasen van de slaap. De smalle piek rond 6 uur is de fase waarin je even wakker wordt. En normaal gesproken daarna weer in slaap valt.

Slaapritueel

Ieder mens heeft een eigen slaapritueel. Dit ritueel zorgt ervoor dat je lichaam zich gereed maakt om te gaan slapen. Je hersenen herkennen dit patroon en geven daarop hormonen af, zodat je in slaap kan vallen. Vaste tijden naar bed gaan en bedrituelen, helpen je lichaam te conditioneren richting slaap.

Slaapstoornissen

  1. Primair; slaapprobleem is het hoofdprobleem en er kunnen lichamelijke of psychische problemen onder zitten.
  2. Secundair: er is een directe samenhang tussen slecht slapen en psychische problemen zoals depressie en/ of angst. Maar ook klachten als jeuk, pijn, reuma, diabetes e.d..

Vier vormen van primaire slaapproblemen:

  • Inslaapprobleem; het inslapen lukt niet of moeilijk. Het doorslapen gaat goed.
  • Doorslaapprobleem ; het inslapen gaat goed, maar het doorslapen lukt niet zo.
  • Te vroeg wakker worden; inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt wel vroeg wakker.
  • Vaak wakker worden: inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt een flink aantal keren per nacht wakker. Je “ziet ieder uur de klok”.

Enkele gevolgen slecht slapen:

  • Grotere kans op depressie, obesitas, hart en vaatziekten;
  • Spijsverering die slechter functioneert;
  • Concentratiestoornissen;
  • Je batterij is ’s morgens niet opgeladen en je hebt moeite de dag door te komen. Wat weer leidt tot slechter slapen.

Herken je wat hierboven is geschreven? Dan heb jij een slaapprobleem. En daar wil je van af.

In 2020 heb ik de bijscholing tot slaapcoach gevolgd . Daarbij hoort het volgende beroepsprofiel:

  1. Slaapproblemen in kaart brengen
  2. Cliëntbegeleiding; hoe omgaan met slaapprobleem
  3. Slaapproblemen aanpakken en laten overwinnen
  4. Juiste kennis van inslapen en doorslapen
  5. Inzicht geven in het slaappatroon
  6. Inzicht dagelijkse activiteiten m.b.t. slapen
  7. Cliënt meer kwalitatieve slaap laten krijgen
  8. Tips en doeltreffende technieken geven
  9. Samen een begeleidingsvorm zoeken (cliëntgericht)

Behandeltraject

Het behandeltraject bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel gaan we in gesprek met elkaar. Doel van die gesprekken is om het gehele probleem in kaart te brengen. Het tweede deel bestaat uit een hoofdmassage en voetreflexbehandeling. Zowel op het hoofd als op de voeten worden verschillende reflexzones behandeld, maar ook de verschillende punten van de meridianen die daar lopen worden behandeld. Deze twee delen kunnen achter elkaar of door elkaar heen gegeven worden. We kijken samen wat het beste is voor jou.

Eerste deel

Als slaapcoach begeleid en adviseer ik je in het verbeteren van je slaap.  Jij mag aan de slag met het bewust worden van wat je doet of niet doet en hoe je dingen misschien anders zou kunnen doen.

Voor het eerste consult stuur ik je een vragenlijst over slapen en hoe dat voor jou is, toe. Deze vul je in en stuur je twee dagen voor de afspraak naar mij. Deze bespreken wij tijdens het eerste consult.

Het eerste consult is een gesprek over je vragenlijst en verdiepend kijken we naar waar je rondom slapen tegenaan loopt. Maar ook wat je er al hebt gedaan en wat voor resultaat dat had. Je krijgt, afhankelijk van je slaapprobleem een aantal tips mee om te kijken of je die kan toepassen en wat voor effect die op jouw slapen hebben. Dit consult duurt een uur.

De tijd tot het tweede consult gebruik je om het slaapdagboek bij te houden.

Tijdens het tweede consult bespreken we dit slaapdagboek en de resultaten of geen resultaten, die de tips hebben gehad op je slapen. Dit consult duurt een uur.

Tussen het tweede en derde consult mag je een eetdagboek bijhouden. Ik ben geen diëtiste, maar het doel van het bijhouden van een eetdagboek is dat jij je bewust wordt van wanneer je eet en wat je eet en hoe jij je na het eten voelt. Deze houd je een week bij.  Wees eerlijk met wat je opschrijft. Je schrijft het voor jezelf op, niet voor mij. Kijk of je al met oplossingen kan komen als jij vind dat je manier van eten anders kan. Je mag ook een bewegingsdagboek bijhouden. Deze mag je twee weken bijhouden. Ook hier geldt weer: wees eerlijk. Je vult hem voor jezelf in en niet voor mij.

Het eetdagboek en bewegingsdagboek bespreken we in het derde consult. Dit consult duurt een uur.

Tweede deel

Het tweede deel bestaat uit een hoofdmassage waar aandacht gegeven wordt aan de verschillende meridianen die daar lopen en jouw lichaam en dus ook je slaap beïnvloeden. Naast je hoofd worden ook je voeten behandeld door verschillende reflexzones te stimuleren. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden de voetreflexbehandeling deels vergoed. Kijk naar je polis om zeker te weten of dit voor jou ook geldt.

Contact

Heb je een slaapprobleem en wil jij daar actief wat aan gaan doen, neem dan CONTACT met mij op om een afspraak te maken.

Kosten

zie https://voetreflexmassageridderkerk.nl/prijslijst/

Bijscholing

De bijscholing tot slaapcoach heb ik gevolgd bij A PLUS OPLEIDINGEN.