Behandeling van slaapproblemen

Slaap

Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin je lichaam en geest tot rust komen, je spieren ontspannen, hartslag en ademhaling vertragen en er is bewustzijnsverlaging. Het is een eerste levensbehoefte. Heb je problemen met slapen dan heeft dat directe gevolgen voor jouw functioneren op de dag. De meeste volwassenen slapen tussen de 7 en 9 uur per nacht. Vrouwen slapen helaas minder goed dan mannen.

Slaapcyclus

Elke cyclus duurt ongeveer anderhalf uur. Per nacht heb je meestal 5 cycli. Het eerste deel van de nacht is voor fysiek herstel. Deze fase wordt ook wel de kernslaap genoemd. Het tweede deel van de nacht is voor mentale deel. De REM slaap is meer in het tweede deel van de nacht. De REM slaap is om het werkgeheugen te ordenen en leeg te maken.

De zwarte streepjes is de fases van de REM slaap. De 1 t/m 4 zijn de dieptefasen van de slaap. De smalle piek rond 6 uur is de fase waarin je even wakker wordt. En normaal gesproken daarna weer in slaap valt.

Slaapritueel

Ieder mens heeft een eigen slaapritueel. Dit ritueel zorgt ervoor dat je lichaam zich gereed maakt om te gaan slapen. Je hersenen herkennen dit patroon en geven daarop hormonen af, zodat je in slaap kan vallen. Vaste tijden naar bed gaan en bedrituelen, helpen je lichaam te conditioneren richting slaap.

Slaapstoornissen

  1. Primair; slaapprobleem is het hoofdprobleem en er kunnen lichamelijke of psychische problemen onder zitten.
  2. Secundair: er is een directe samenhang tussen slecht slapen en psychische problemen zoals depressie en/ of angst. Maar ook klachten als jeuk, pijn, reuma, diabetes e.d..

Vier vormen van primaire slaapproblemen:

  • Inslaapprobleem; het inslapen lukt niet of moeilijk. Het doorslapen gaat goed.
  • Doorslaapprobleem ; het inslapen gaat goed, maar het doorslapen lukt niet zo.
  • Te vroeg wakker worden; inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt wel vroeg wakker.
  • Vaak wakker worden: inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt een flink aantal keren per nacht wakker. Je “ziet ieder uur de klok”.

Enkele gevolgen slecht slapen:

  • Grotere kans op depressie, obesitas, hart en vaatziekten;
  • Spijsverering die slechter functioneert;
  • Concentratiestoornissen;
  • Je batterij is ’s morgens niet opgeladen en je hebt moeite de dag door te komen. Wat weer leidt tot slechter slapen.

Herken je wat hierboven is geschreven? Dan heb jij een slaapprobleem.

Behandeltraject

Het behandeltraject bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel gaan we in gesprek met elkaar. Doel van dit gesprek is om het gehele probleem in kaart te brengen. En daarna ontvang je een behandeling d.m.v. ooracupunctuur.

Het tweede deel bestaat uit een hoofdmassage, voetreflexbehandeling en ooracupunctuur. Zowel op het hoofd als op de voeten en oren worden verschillende reflexzones behandeld. Deze twee delen kunnen achter elkaar of door elkaar heen gegeven worden. We kijken samen wat het beste is voor jou.

Contact

Heb je een slaapprobleem en wil jij daar actief wat aan gaan doen, neem dan CONTACT met mij op om een afspraak te maken.

Kosten

zie https://voetreflexmassageridderkerk.nl/prijslijst/

Bijscholing

De bijscholing tot slaapcoach heb ik gevolgd bij: A PLUS OPLEIDINGEN.