Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus heb je voordat je er erg in had, maar je komt er moeilijk vanaf. Toch kan je tinnitus verbeteren. De behandeling die ik aan klanten geeft, bestaat uit een combinatie van voetreflexbehandeling, acupunctuur, massage, adviezen.

Hieronder kun je meer informatie lezen over Tinnitus.

Tinnitus

Tinnitus of oorsuizen. Dat is waarnemen van geluid zonder dat er een directe prikkel van buitenaf naar je toe komt. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat deze objectief aanwezig zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de ‘piep in het oor’ is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen. Daarnaast wordt soms ook een brommend geluid waargenomen.

Oorzaken

Tinnitus is een seintje vanuit je lichaam dat je te veel prikkels binnen krijgt en dat je de afvalstoffen onvoldoende uit je lichaam krijgt. Dat kan mentale of fysiek stress zijn. Zowel positieve (heel veel leuke dingen doen) als negatieve stress (niet leuke dingen meemaken) is stress. Beiden geven verhoogde spierspanning. Deze spanning zit meestal in nek en schouders. Deze spierspanning geeft extra prikkels aan de hersenstam, die al veel prikkels te verwerken heeft omdat jij last van stress hebt. Door deze spierspanning komen er dus nog meer prikkels binnen. Het gevolg is tinnitus.

Oorzaken verhoogde spierspanning: opgetrokken schouders, ingezakte voeten, blokkade heupen (wankele basis heeft effect op hoofdgebied).

Andere oorzaken; o.a. ongeval, lichamelijke overbelasting, verkeerde houding (bij zitten, bewegen), spierzwakte, vermoeidheid, koud hebben, te weinig ontspanning in lichaam, kaakklem, snurken, slaap apneu, tekort aan mineralen of vitamines, hoge ademhaling, beweegarmoede, hoofd naar beneden hangen – beeldscherm, telefoon kijken. Daarnaast is tinnitus een ophoping van kristallen/ afvalstoffen in je oor, die de werking van je oor veranderen.

Foto van het oor

Gevolgen

Wat wel duidelijk is, is dat het je leven beïnvloed. Het kan je slaap verstoren, veel stress opleveren, je zenuwstelsel ontregelen, hoofdpijnklachten geven, kan leiden tot angst of depressie en je ervaart dat het kwaliteit van je leven sterk verminderd is. Doordat je last hebt van dit geluid, ga je je er aan storen. Daar gaat je aandacht elke keer naar toe. Door die aandacht lijkt het dat het geluid sterker wordt. Je hebt zelf al gemerkt dat als je met je aandacht ergens anders mee bezig bent, dat je dat het piepen, zoemen, brommen e.d. minder lijkt te horen.

Behandeling

  • Nek en schoudermassage om spieren in dat gebied te ontspannen;
  • Voetreflexbehandeling op je voeten, massage van de drukpunten op je armen en je hoofd;
  • Ooracupunctuur
  • Bindweefsel behandeling van nek en schouder gebied
  • Triggerpoint behandeling van spieren in nek en schouder gebied.
  • Oefeningen van nek en rug;
  • Zoek naar de oorzaak van je stress en kijk of je die kan verminderen. Kijk naar hoe jij in het leven staat. Wil jij alles regelen en controleren of ga je met het leven mee?
  • Ook wordt er gekeken naar wat je eet en drinkt.

Realiseer je dat je er een lange tijd over gedaan hebt om tinnitus te krijgen. Voetreflexbehandeling geeft je lichaam prikkels om weer in balans te komen. De snelheid waarmee dat gebeurd, is afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert.

Invloed van voeding

Bij het filteren van prikkels spelen neurotransmitters een belangrijke rol. Dat zit in groene groenten, tuinbonen, ui, tomaten, eieren, noten en zaden.  Stoffen die de opname bevorderen zijn: vit B, C, D, E. Magnesium, zink, omega-3, vezels, water. Thee met citroenmelisse, salie,  groene thee stimuleren aanmaak neurotransmitters.

Verder van belang: stabiele bloedsuiker, goed zuur/base evenwicht, voldoende beweging, stress vermijden. Bij tinnitus is meestal je lichaam aan het verzuren. Eet meer base voeding. Klik op de volgende LINK om meer te lezen over welke voedingstoffen verzurend zijn en welke niet.

Knuffel hormoon (oxytocine) stimuleert aanmaak neurotransmitters, vermindert stress, zorgt voor ontspanning.

Afspraak maken

Heb je tinnitus en wil je een afspraak maken, neem dan CONTACT met mij op en we maken een afspraak. Zie voor de kosten bij PRIJSLIJST.

Bijscholing

De bijlscholing heb ik gevolgd bij TERRA MING. en enkele gegevens zijn gehaald uit het boek van Sandra Posthumus; Tinnitus; er is iets aan te doen. Zie voor meer info via de volgende LINK.

Info

Wil je meer lezen, klik dan op onderstaande linken.

ttps://www.optimalegezondheid.com/17-oorsuizen-tips/

ttps://www.thuisarts.nl/oorsuizen/ik-heb-last-van-oorsuizen 

ttps://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/weg-met-de-piep-in-je-oor-nieuwe-behandeling-tinnitus/ 

Wil je meer lezen over tinnitus, klik dan op de volgende LINK en LINK.