Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus

Tinnitus of oorsuizen. Dat is waarnemen van geluid zonder dat er een directe prikkel van buitenaf naar je toe komt. Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende ‘piep in het oor’ is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen. Daarnaast wordt soms ook een brommend geluid waargenomen. Tinnitus ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Soms door ziekte, soms natuurlijk.

Foto van het oor

Oorzaken

Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.

Maar er zijn meer oorzaken. Sterker nog: er zijn ongeveer 400 mogelijke  oorzaken bekend voor tinnitus. Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoom zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen (denk hierbij aan o.a. paracetamol, ibuprofen, enkele antidepressiva of antibiotica). Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren. Ook hoge bloeddruk, atherosclerose (slagaderverkalking), whiplash, hersenschudding, ziekte van Lyme, diabetes en virusinfecties kunnen tinnitus veroorzaken.

Tinnitus is een probleem dat in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.

Wat wel duidelijk is, is dat het je leven beïnvloed. Het kan je slaap verstoren, veel stress opleveren, je zenuwstelsel ontregelen, hoofdpijnklachten geven, kan leiden tot angst of depressie en je ervaart dat het kwaliteit van je leven sterk verminderd is. Doordat je last hebt van dit geluid, ga je je er aan storen. Daar gaat je aandacht elke keer naar toe. Door die aandacht lijkt het dat het geluid sterker wordt. Je hebt zelf al gemerkt dat als je met je aandacht ergens anders mee bezig bent, dat je dat het piepen, zoemen, brommen e.d. minder lijkt te horen.

Behandeling

  • Voetreflexbehandeling op je voeten, massage van de drukpunten op je armen en je hoofd kan de tinnitus verlichten, niet genezen. Dat kan de medische wetenschap ook niet. Deze behandeling wordt in twee keer gegeven. De eerste keer worden je hoofd en je armen behandeld. De tweede keer je hoofd en je voeten. Indien gewenst kan deze cyclus nog een keer gegeven worden. Indien gewenst kan EFT (emotionele freedom techniek) methode aangeleerd worden.
  • Naast voetreflexbehandleingen kunnen ontspanningsoefeningen en meditatie verlichting geven.
  • Zoek naar de oorzaak van je stress en kijk of je die kan verminderen. Kijk naar hoe jij in het leven staat. Wil jij alles regelen en controleren of ga je met het leven mee? Tinnitus komt meer voor bij mensen die alles willen regelen en controleren. Kijk of je hier anders mee om kan gaan.

Heb je tinnitus en wil je een afspraak maken voor de voetreflexbehandeling in combinatie met armen en hoofd. Neem dan CONTACT met mij op en we maken een afspraak. Zie voor de kosten bij PRIJSLIJST.

Wil je meer lezen over tinnitus, klik dan op de volgende LINK en LINK.

Bijscholing

De bijlscholing heb ik gevolgd bij TERRA MING.

Info

Wil je meer lezen, klik dan op onderstaande linken.

ttps://www.optimalegezondheid.com/17-oorsuizen-tips/

ttps://www.thuisarts.nl/oorsuizen/ik-heb-last-van-oorsuizen 

ttps://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/weg-met-de-piep-in-je-oor-nieuwe-behandeling-tinnitus/