Oor acupunctuur

Inleiding

Oor acupunctuur is een reflexzonetherapie. Deze wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve zorg. Kijk hiervoor naar je polis of jij daarvoor in aanmerking kan komen.

In je oren zijn rond de 360 punten aanwezig. Elk punt staat in verbinding met een onderdeel van jouw lichaam. Je hele lichaam is geprojecteerd op je oorschelp.

Deze punten kunnen gemasseerd worden, er kan een naaldje ingestoken worden en er kan een “verblijfsnaald” geplakt worden. Word je niet zo blij van naalden dan is massage en een “verblijfsnaald” zeker voor jou van toepassing.

Verblijfsnaald

De verblijfsnaald is eigenlijk een (mosterd)zaadje wat vast zit aan een klein pleistertje. Het geheel wordt op een punt in je oor geplakt. Dit kan max 10 dagen blijven zitten. Niet langer, want dan kan het gaan ontsteken. Het is de bedoeling dat jij elke dag dat stimuleert. Ik zal je uitleggen hoe je dat kan doen.

Klachten die door oor acupunctuur verminderd kunnen worden

De onderstaande lijst is niet volledig, maar geeft een indruk van wat oor acupunctuur kan doen:

  • Klachten aan de wervelkolom; rugklachten, schouderklachten, nekklachten;
  • Klachten aan je hoofd: hoofdpijn, migraine, tinnitus;
  • Stress , burn-out, gespannenheid;
  • Verminderen van honger gevoel. Naast bewustzijn waarom jij zo veel wilt eten;
  • Hormonale klachten; overgang, PMS;
  • Pijnlijke gewrichten; enkel, pols, knie, heup, schouder;
  • Fybromyalgie (verlicht, maar laat het niet verdwijnen);
  • Slaapproblemen (naast slaapritueel);
  • Chronische pijn (kan verlichting geven).

Behandeling

De eerste afspraak is een uur. In dit uur kan jij vertellen waar je last van hebt. Samen kijken we wat jij de belangrijkste klacht vindt en daar gaan we als eerste mee aan de slag. De andere klachten worden of vanzelf minder of komen in een later stadium aan bod.

In dit uur worden ook een aantal punten in je oor aangeraakt en gemasseerd en als je wilt kan er een verblijfsnaaldje gezet worden. Als je dat niet wilt, dan zal ik die punten masseren en leg ik uit wat je zelf kan masseren tussen de twee afspraken in.

De punten die ik in je oor aanraakt doe ik met behulp van een oortaster / puntzoeker. Een metalen staafje waarop een klein knopje zit, zodat ik alle punten die met jouw klachten te maken hebben, kan aanraken. Jij geeft dan aan of dit gevoelig is of niet.

De vervolgafspraken zijn een half uur. Dan kijken we naar hoe het gegaan is en wat we op dat moment kunnen doen.

Combinatie behandeling

Sommige klanten vinden een combinatie van oor acupunctuur en voetreflex een prettige vorm. Geef bij het maken van de tweede afspraak aan of jij dat ook wilt. Dan wordt de afspraak geen half uur maar een uur. Voor meer informatie over voetreflex klik op volgende LINK

Werking

Je lichaam heeft het vermogen om beter te worden en om weer in balans te komen. Ik moet wel zeggen; dat wat kapot is, niet meer gemaakt kan worden. Zijn bijvoorbeeld één of meerder gewrichten zo versleten dat je eigenlijk geopereerd moet worden, dan kan oor acupunctuur of voetreflex of andere behandelingen jou niet beter maken. Soms wel de pijn verlichten, maar niet beter maken.

Door middel van oor acupunctuur wordt je lichaam gestimuleerd om weer in balans te komen. Heb je bijvoorbeeld een tijd veel stress gehad, dan is je lichaam en je geest uit balans. Oor acupunctuur kan je helpen om weer meer in balans te komen. Daarnaast is het van belang dat jij je realiseert hoe het komt dat jij zoveel stress ervaart en kan je kijken of je daar iets aan kan doen (of laten).

Kosten

Voor meer informatie over de kosten, klik op de volgende LINK.

NB

Voor alle behandelingen die onder complementaire zorg vallen, dus ook oor acupunctuur, geldt, ga eerst met je klachten naar de huisarts of specialist. Laat o.a. oor acupunctuur dan aanvullend zijn op die reguliere behandeling. Vraag je arts of deze oor acupunctuur behandeling samen kan gaan met wat de arts in gaat zetten.

Opleiding

De opleiding heb ik in 2022 gevolgd bij OHM Academy