Darmklachten

 

Je spijsverteringsorgaan is bedoeld voor het tot je nemen van voedingsstoffen (mond), het verteren daarvan (maag, dunne darm), het opnemen in je lichaam (dunne darm) en het uitscheiden van stoffen die je lichaam niet kan gebruiken (dikke darm). Je lever, alvleesklier, lymfevaten in je buik en galblaas ondersteunen dat proces. In dat gehele proces kunnen dingen niet zo lopen als dat je zou willen.

Obstipatie is dat de stoelgang langzaam gaat. Dat kan betekenen dat jij een keer of twee keer per week naar het toilet kan gaan. Een gezonde darm kenmerkt zich doordat je elke dag naar het toilet gaat. Bij obstipatie is de passage door de dikke darm te traag, waardoor er meer vocht wordt onttrokken uit je ontlasting en deze harder wordt. Daarbij kan je ook een opgeblazen gevoel hebben, zuurbranden of hoofdpijn krijgen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn dat je te weinig drinkt (minder dan 1 1/2 liter per dag), dat je te weinig voedingsvezels (o.a. groente, fruit) eet. Bewegen heeft ook invloed op de werking van je darmen. Doordat je beweegt stimuleer jij de werking van je darmen. Stress en spanning hebben een negatieve invloed op de werking van je spijsverteringsorgaan. Door vezelrijk, voldoende vocht en goede vetten te eten en stress te verminderen stimuleer jij de werking van je darmen.

Diarree is een stoornis in de dunne en dikke darm. De stoelgang is los en waterig. Met het verlies van vocht gaan ook waardevolle voedingsstoffen verloren. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: stress, angst, verkeerd eten (o.a. gefrituurd eten of te weinig groente en fruit).

Heb je een spastische darm dan heb je afwisselend obstipatie en diarree wat vaak met heftige krampen en eventueel slijmverlies gepaard gaat. Oorzaken kunnen zijn dat je (veel) last van stress hebt of gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen (o.a. suikers). Via de volgende link kan je hier meer over lezen: SPASTISCHE DARM en MLD STICHTING.

Raadpleeg altijd eerst een (huis)arts als je klachten hebt van obstipatie of diarree. Komt daar geen diagnose uit, dan kan voetreflexbehandeling  verlichting geven van je klachten. Ben je nog niet bij een arts geweest en je komt eerst naar mij toe, dan zal ik je altijd doorverwijzen naar je huisarts.

Voetreflexbehandeling valt onder complementaire zorg (aanvullende zorg).

Wil je meer lezen, klik dan op de link: MAAG LEVER DARM STICHTING

Obstipatie of diarree:

Voetreflexbehandeling kan er voor zorgen dat je darmen of sneller of langzamer gaan werken. Daarnaast zal jij zelf kunnen kijken naar je eetpatroon, stress en de hoeveelheid drinken die je tot je neemt. Ik ben geen diëtiste en kan je daarom niet helpen met voedingsadviezen, daarvoor zal je naar een diëtiste moeten gaan.