Zwangerschap en voetreflexmassage

Inleiding

Zwanger willen worden, zwanger zijn en de periode na de bevalling; voor alle drie geldt dat voetreflexbehandeling jou kan ondersteunen in die fasen. Op deze pagina kan je hier meer over lezen.

Zwanger willen worden

Je wilt graag zwanger worden en het lukt niet zo snel als dat je zou willen. Voetreflex kan het proces om zwanger te worden ondersteunen door de hormoonmassage. Deze massage helpt jouw lichaam om zo in balans te komen, dat een zwangerschap mogelijk kan worden. Voetreflex is complementaire zorg. De specialist is en blijft hoofdbehandelaar. Ik kan jouw proces alleen ondersteunen.

De hormoonmassage wordt gegeven op de volgende momenten:

 • Start op 1e dag van je menstruatie,
 • de volgende massages worden gegeven op de 8e, 15e, 22e en 28e dag van deze cyclus.
 • indien nodig kan deze cyclus nog een keer gegeven worden.

Twijfel je of dit iets voor jou is, app of mail mij, zodat wij een telefonische afspraak kunnen maken en ik jou meer info kan geven. Zie CONTACT.
Wil je niet de hele cyclus volgen, dan is een enkele hormoonmassage ook mogelijk. Advies is dan om deze een week voor je eisprong te ontvangen.

Zwangerschap

Als eerste geldt: heb je klachten dan bespreek je die met je verloskundige of gynaecoloog. Voetreflexbehandeling valt onder complementaire zorg. De reguliere zorg staat op de eerste plaats, de voetreflexbehandeling is daar ondersteunend aan.

Een voetreflexbehandeling kan o.a. helpend zijn bij:

 • bevalling opwekken;
 • rugpijn / bekkenpijn;
 • spijsverteringsproblemen, zoals maagzuur of obstipatie;
 • kramp in je benen;
 • lichte oedeem in je benen;
 • hoofdpijn;
 • wisselende stemmingen;
 • kramp in je kuiten;
 • slapeloosheid.

Voetreflexbehandelingen kunnen absoluut niet helpen bij zwangerschapsvergiftiging. Daarvoor moet je bij de verloskundige of gynaecoloog zijn. Als je onder behandeling bent voor deze klacht en de gynaecoloog geeft hier toestemming voor, dan kan je wel voor een ontspanningsmassage komen. 

Bevalling / bevalling opwekken

Elke zwangerschap is anders, elke vrouw is anders. De gemiddelde tijd voor een zwangerschap is rond de 40 weken. De verloskundige of gynaecoloog begeleid jouw richting bevalling. Indien nodig bepalen zij of de bevalling sneller wordt opgewekt of niet.

Er zijn een aantal acupunctuurpunten en reflexpunten op je voeten en handen die bekend staan dat zij de bevalling sneller inleiden.  Zie je tegen de bevalling op, dan is een ontspanningsmassage aan te bevelen. Doordat je ontspannen bent, is de kans groter dat de bevalling op gang kan komen. Deze behandelingen kunnen pas vanaf week 38 / 39 van je zwangerschap toegepast worden. Wil je eerder, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Als je daar toestemming van hebt, dan ben je van harte welkom.

Kom je voor een voetreflexbehandeling waarbij je de weeën op wilt wekken, dan adviseer ik je om in ieder geval twee keer te komen, met een dag pauze er tussen, een aantal klanten hebben meer baat bij 3 behandelingen.  Ook hier geldt weer dat elk mens anders is, dus ook anders kan reageren.

Na de bevalling

Wanneer je bevallen bent, hebben veel vrouwen last van hun hormonen en andere klachten.  Bespreek dit met je huisarts of met de verloskundige.  Een voetreflexbehandeling kan daarbij ondersteunend zijn. Er zijn een aantal voetreflexbehandelingen die je hormonen wat meer in balans kunnen brengen, maar ook je meer ontspanning geven. Zeker als je een aantal nachten niet lekker heb kunnen slapen, doordat die kleine wakker is geweest.

Bijscholing

De bijscholing zwangerschapsreflexologie en fertiliteitsreflexologie heb ik in het najaar 2016 en bij Carla Huis in ‘t Veld – Overvelde gevolgd.

Eind van 2020 heb ik een verdiepingsbijscholing gevolgd bij TOTAL HEALTH